Купуване на ново име на домейн? Защитете личната си информация

Задавате личния си профил във Facebook. Вие пазите имейл адреса си в безопасност и в ръцете на само приятели. Никога не публикувате нещо твърде лично в публичните си профили.


И така, защо бихте споделили личната си информация със света, когато регистрирате ново име на домейн?

име на домейн

Да. Когато регистрирате домейн, вашето име, телефонен номер, имейл адрес и дори вашият домашен адрес са достъпни за всеки, който може да го види. Тоест, освен ако не плащате за поверителност на домейна, която може да струва 10 или повече на година, ще плащате за защита на информацията си.

Интересувате се да научите повече? Прочетете, за да проверите за какво се отнася поверителността на домейна и как да го приложите към вашия домейн.

Какво представлява поверителността на домейна?

Както Уикипедия го дефинира, Whois „е протокол за запитване и отговор, който се използва широко за търсене на бази данни, които съхраняват регистрираните потребители или възложители на интернет ресурс.“ Чрез този протокол всеки може лесно да търси всяко име на домейн и да преглежда личната информация, свързана с него.

Това има някои практически приложения, като например:

 • Определяне дали име на домейн вече е регистрирано.
 • Разрешаване на лесен контакт с администрацията за технически проблеми.
 • Получаване на реална идентичност на лицето или бизнеса зад домейна.

Но като физическо лице информацията, споделена чрез тази база данни, може да бъде злоупотребена със спамери, кражби на самоличност и други хора, които търсят вашата лична информация.

Добрата новина е, че можете да скриете тази лична информация от протокола Whois и очите на обществеността, като закупите поверителност на домейна чрез вашия регистратор на домейни. Вместо да посочва вашата информация за контакт, базата данни ще изброява информацията за контакт на вашия регистратор, така че всеки, който иска да се свърже с вас, ще трябва първо да премине през вашия регистратор. (Или в някои случаи ще трябва да имат призовка за разследване.)

Как защитавате вашата информация?

И така, как да активирате тази функция, за да можете да защитите личната си информация? Това е нещо, което може да бъде настроено, когато регистрирате вашия домейн. Ако забележите добавка за „Поверителност на домейна Whois“, продължете и го добавете в кошницата си. Това обикновено струва около 10 долара годишно на домейн, така че не би трябвало да е финансова тежест, ако имате само няколко домейна.

В зависимост от вашия регистратор може да откриете, че покупката ви вече включва поверителност на домейна.

Ако вече сте регистрирали своя домейн, можете да добавите тази настройка за поверителност. Ето как:

1. Проверете дали вашата информация е частна

Първо, започнете с проверка дали информацията ви е частна, като посетите namecheap.com/domains/whois и въведете името на вашия домейн.

Изглежда, че има много информация в началото, но превъртете малко пъти надолу по страницата и ще забележите редове като „име на регистрант“, „улица на регистрант“ и „телефон на регистрант“. Ако нещо от това изглежда като ваша информация, значи не сте активирали поверителността на домейна.

Ако имате поверителност на домейна, вместо това ще видите информация за прокси сървъри. Например, „име на регистрант“ ще изглежда като „РЕГИСТРАЦИЯ НА ДОПЪЛНИТЕЛНАТА СЛУЖБА FBO REGISTRANT.“

2. Активиране на поверителността

Процесът за активиране на поверителността на Whois ще варира в зависимост от компанията, през която сте регистрирали вашето име на домейн. Например, ако използвате Bluehost, просто посетете „Поверителност на домейна“ в таблото си за управление, проверете домейните, към които искате да добавите поверителност, и се насочете към касата.

За повечето регистратори на домейни трябва да можете да разрешите поверителност някъде в областта „Вашите домейни“ на вашия акаунт. В противен случай се свържете с клиентите, за да закупите поверителност на Whois.

Имате ли нужда от поверителност на домейна?

Поверителността на домейна не е необходима за всички. Например някои фирми могат да искат да запазят информацията си за контакт публична, за да добавят достоверност в своя домейн и да насърчат хората да влизат в контакт с тях, когато е необходимо.

В този случай обикновено се използват бизнес имейл, телефонен номер и адрес, така че няма риск личната информация да бъде извадена.

Ако сте човек, който води блог за хоби или започва кариера на свободна практика, тук може да има лична информация, която не искате да споделяте със света. В този случай има идеален смисъл да защитите вашата информация.

Струва ли си?

Някои хора твърдят, че поверителността на домейна не си струва, защото ако някой искаше да намери вашата информация, ще може да го намери някъде другаде. Други смятат, че могат да си починат спокойно, тъй като по-малко спамери се свързват с тях и информацията им е по-малко достъпна. Честно казано, всичко зависи от вас и с какво се чувствате удобно, но не би ли струваше само 10 долара годишно да почивате в комфорт?

Алтернативата

Ако искате част от вашата информация да е частна, а други части от нея да има, има алтернативи. Например, можете да изброите P.O. полето вместо домашния си адрес, можете да зададете уникален имейл адрес, използван само за регистрация на вашия домейн, и / или можете да получите безплатен гласов номер в Google (ако живеете в САЩ), за да защитите личния си телефонен номер.

Просто знайте, че умишленото предоставяне на невярна информация може да доведе до спиране на вашия домейн съгласно указанията на ICANN.

Има ли промени в настройките за поверителност на домейна?

Въпреки че в момента съществуват тези опции за поверителност, се говори за предстоящи промени в правилата на домейна.

Според Фондация за електронна граница, понастоящем предложението се разглежда от ICANN (глобалния орган за домейни), което би ограничило поверителността на домейна от сайтове, използвани за търговски цели. „Търговски цели“ може да означава всичко, което генерира доходи, като например поставяне на реклами на вашия сайт.

Това крие риск за фрийлансъри, солови блогъри и други лица, които искат да запазят личната си информация, но все пак правят пари със своя сайт.

Понастоящем не е ясно дали това предложение ще премине вота на борда, но междувременно пак можете да защитите информацията си чрез услуга за регистрация на прокси..

За толкова малка такса и за това, че е доста лесно да се активира, не трябва да има причина да не защитавате поверителността си като физическо лице. Планирате ли да запазите личната си информация или предпочитате тя да е достъпна за всеки? Уведомете ни в секцията за коментари.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map