Имате ли нужда от редакционен календар за вашия блог?

Ако сте прекарали каквото и да е време в проучване на блогове, най-вероятно ще се натъкнете на този съвет преди:


Вашият блог се нуждае от редакционен календар.

За съжаление много начинаещи блогъри не приемат този съвет присърце. Вместо това, тяхната стратегия разчита на постоянно променящ се бюджет или подход „когато се чувствам така”.

Въпреки че тези методи могат да работят за лични блогове – в зависимост от целите ви, ще видите много по-голям успех с бизнес блог, ако управлявате редакционен календар. Прочетете, за да научите повече за използването на редакционен календар във вашия блог и какви са някои от най-добрите инструменти.

Съвети за редакционен календар

Какво е редакционен календар?

Редакторският календар е график, който очертава темите и датите на публикуване.

Ще започнете със създаването на последователен график за публикуване, независимо дали това е веднъж всеки петък или всеки ден от работната седмица.

След това календарът ви трябва да очертава теми или теми за публикуване. Някои от тези теми ще бъдат насочени към сезона, като публикации, свързани с почивките в блогове. В противен случай може да имате планирани теми само за няколко седмици навън.

Наред с идеите за теми, в календара ви трябва да се описват подробно зададеният писател и редактор на проекта, датата на изтичане на първия чертеж, вида на съдържанието (като публикация в блога или инфографиката) и датата на публикуване на статията.

Можете да добавите допълнителни бележки като брой думи, медии, които ще се използват, и възможни маркетингови опции.

Въпреки че можете да решите да очертаете графика на публикуването си в месечен календар, можете също да използвате други програми като електронни таблици, за да организирате своя редакционен календар.

Предимства на редакционния календар

Въпреки че може да изглежда, че редакционният календар е само едно допълнително задължение, на което трябва да се присъедините, той може да бъде спасител, когато става въпрос за вашия блог. Организирайки графика си за публикуване, ще спестите главоболието от опитите да съберете нещата в последния момент.

Ето някои други предимства на редакционните календари:

 1. Това е инструмент, който ви позволява да фокусирайте усилията си в маркетинговото съдържание, което означава измерването и изменението на резултатите от вашата стратегия ще бъде по-лесно.
 2. Помага извадете предположенията от какво да пиша и кога.
 3. Помага ти организирайте теми така че съдържанието на вашия блог е балансирано и полезно, а не фокусирано твърде силно върху една тема.
 4. Тя ви позволява да по-добре управлявайте бюджет ако решите да наемете писатели на свободна практика. По този начин винаги знаете колко съдържание – и на каква цена – ще ви трябва всеки месец.
 5. Може да означава по-добро съдържание защото планирането напред ви дава повече време да работите върху публикации в блогове, отколкото да бързате да публикувате нещо.
 6. Тя позволява вашето екип за съдържание, за да работим заедно по-ефективно, тъй като всички разбират какво се случва.

редакционен календар

Какви са вариантите ви за стратегия?

Няма един правилен начин да управлявате редакционния си календар, така че трябва да експериментирате, докато откриете какво работи за вас. Ако работите само с вътрешен екип, бялата дъска, очертаваща предстоящи теми, може да бъде това, от което се нуждаете.

Ако голяма част от вашия екип работи отдалечено или наемете фрийлансъри, ще искате да използвате онлайн базиран инструмент, до който всички имат достъп, например електронна таблица на Google.

Можете да изберете да разрешите на всички писатели да редактират календара, за да добавят идеите си за теми, или можете да оставите редакцията само на вашия мениджър на блогове.

Друга стратегия, която трябва да вземете предвид, е колко често ще публикувате в своя блог. Примерите включват:

 • Всеки петък
 • Всеки понеделник, сряда и петък
 • Всеки ден
 • На 1-во и 15-то число на месеца

Също така ще искате да определите колко далеч да планирате съдържание. Като цяло е добре да имате кратка представа за съдържанието три месеца, например колко често ще публикувате и кои писатели отговарят на всяка дата на плащане.

Това също ще ви даде шанс да очертаете всяко специално съдържание, което се нуждае от повече работа, например инфографика, и да започнете да мислите за идеи за предстоящи събития или празници, към които можете да свържете съдържанието си. Опитайте се да имате солидни идеи и кратки очертания за месец навън.

Инструменти за редакционен календар

Готови ли сте да започнете работа с редакционен календар? Ето само няколко редакторски календара, които можете да използвате:

Google Календар

Ако търсите онлайн календар, който всеки от вашия екип може да редактира, помислете дали да използвате Google Календар.

Ще можете да очертаете датите и датите на публикуване и да добавяте бележки към всяка дата на падежа, за да помогнете на своите писатели и редактори. Можете дори да оцветите кодови дати за различни писатели, ако искате.

Google Таблици

Ако предпочитате да работите в електронна таблица, отколкото в календар, Google Таблици е добро място за начало, защото отново всички от вашия екип ще имат достъп до него отвсякъде.

Промените автоматично ще се покажат, така че не е нужно да се притеснявате дали остарелите копия се намират във входящите кутии на хората.

Редакторски календар за WordPress

Ако използвате WordPress за управление на вашия блог, то плъгин за редакционен календар ви позволява да управлявате своите графици за публикуване направо от таблото си за WordPress.

Тук ще можете да прегледате всичките си публикации и да ги плъзнете и пуснете, за да помогнете да управлявате блога си.

CoSchedule

Ако сте готови да преминете от безплатни инструменти към по-стабилна програма, CoSchedule е добър избор.

Този инструмент прави простото планиране на съдържание и дори включва планиране на кампании в социални медии. Плановете започват от 15 долара на месец.

Trello

Макар че Trello не е проектиран като редакционен календар, този полезен инструмент може да ви помогне да поддържате блога си организиран. Създайте „картички“ за всяка задача и преместете карти между потребителски списъци. Един списък може да бъде за идеи, друг за висящи парчета и друг за завършени публикации в блога.

Плюс това, можете да използвате Trello като система за подаване на данни между фрийлансъри и редактора на блогове и дори можете да комуникирате чрез частни коментари в системата.

Trello няма да ви покаже календарен изглед на предстоящите ви публикации, но ще ви помогне да организирате екипа и съдържанието си, стига редакторът на блога да е вече очертал график.

Въпреки че може да изглежда, че управлението на редакционен календар ще отнеме много работа, всъщност прави управлението на цялата ви операция по-лесно и по-малко стресиращо. Как ще изглежда вашата редакторска стратегия?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map