Хей, пич, къде е уебсайтът ми? Какво се случва при катастрофи при уеб хостинг

Едно от най-досадните / изненадващи / дразнещи неща, които можете да изпитате онлайн е когато търсите конкретен сайт, само за да откриете, че вече не е там. Не само, че просто не е достъпен, а изглежда, че е изчезнал напълно. Като цяло в този случай изненадата може да се превърне в разочарование и просто продължите, може би мислите, че ще се върнете към нея по-късно. Но много по-различна е историята, когато сайтът, до който се опитвате да получите достъп, е ваш.


>> Щракнете тук, за да изтеглите PDF файла <<

Изненадата се превръща в безсилие и след това бързо в досада, защото вашият платен уеб-домакин е пуснал топката тук. Разбира се, ако разчитате на вашия уебсайт за пари, тогава досадата може да се превърне в терор, тъй като сумите на загубените доходи започват да се изграждат в главата ви.

прекъсване на срив на уебсайтаТова е сценарий, превърнат в реалност за много собственици на сайтове, но толкова малко са начини как това се случва и какво означава за тях. Тук ще се спрем в условията на непрофесионалните причините и последиците от срив на сървъра и какво, ако не друго, можете да направите, ако се случи с вас.

Вашият уебхост сървър е връзката между вашия уебсайт, който се съхранява в киберпространството, и всички, които могат да го преглеждат, когато някой го търси онлайн. Така че има смисъл тогава, че ако нещо се обърка със сървъра на уеб хоста ви, който съдържа вашия сайт, тогава нещо ще се обърка с достъпността на вашия сайт.

Повечето хостинг компании гарантират 99,9 на сто „време за работа“, което означава, че вашият уебсайт трябва да бъде онлайн „практически“ през цялото време. Затова, когато уебсайтът ви вече не се вижда и всичко работи нормално на домашния ви компютър, вероятно е нещо се е случило със сървъра, хостващ вашия сайт.

Когато сървърите имат проблеми, които засягат вашия сайт, обикновено това се причинява от „срив“ от софтуера, който управлява сървъра, и в този случай уебсайтът ви може да е напълно недостъпен или да предостави съобщение за грешка вместо редовното съдържание.

Когато не можете да получите достъп до вашия уеб сайт поради нещо, което се случва със сървъра, това е известно като „време на престой“ на уебсайта. Понякога престоят може да е планиран сценарий, но често зад събитието има по-сериозни или зловещи последици. Следва списък на разпознатите причини за прекъсване на сървъра;

 • Планирано – хостинг компаниите трябва да обновят софтуерни приложения, операционни системи и хардуерни компоненти.
 • Компонентите се провалят – може да се развият дефекти в софтуера, хардуерните компоненти могат да се повредят, да възникнат програмни грешки, заедно с вируси и повреда на файлове.
 • Грешка на оператора – неквалифицираните оператори могат неволно да изтрият файлове.
 • Претоварване на сървъра – или от неочакван масов скок на трафика или от злонамерено намерение.
 • Зловредни потребители – умишлено изтриване на файлове и хакване за сваляне на сървъра.
 • Природни бедствия – като бури, земетресения, наводнения.

Вече засегнахме влиянието, което престоя на сървъра може да окаже върху вашия уебсайт. Следва по-обширен списък на това, което можете да очаквате, когато това се случи;

 • Бавно се зарежда – обикновено се случва по време на „мек“ престой, което означава, че вашият сайт ще бъде видим онлайн, но той ще работи лошо.
 • Не се вижда – уебсайтът ви изобщо няма да се зарежда и няма да бъде достъпен за потребителите. Това е типичният сценарий в периоди на „труден“ престой.
 • Злоумислено съдържание – вашите уеб страници са отвлечени и нормалното съдържание се изтрива или заменя.
 • HTTP грешки – „изчерпани“ съобщения в резултат на бавна връзка с вашия уебсайт.

Очевидно е важно всеки престой да бъде разрешен незабавно, особено ако разчитате на уебсайта си да осигури някакъв вид доход. Продължителните условия за отсъствие онлайн могат да ви струват пари, да ви загубят клиенти, да отблъснат потенциалните рекламодатели и в крайна сметка да повлияят на класирането ви в търсачките.

За да поставите истинската цена на престоя на уебсайт в малко перспектива. Миналия месец както Google, така и Amazon претърпяха прекъсвания. Amazon.com слезе за 40 минути и беше съобщено че това струва на Amazon 5 милиона долара загубени продажби. Това е изумителните 120 000 долара на минута.

Когато уебсайтът ви е неоправдано засегнат от време на престой, има няколко неща, които можете да направите в краткосрочен план;

 • Проверете дали сайтът наистина е изчезнал – тествайте сайта си от друг източник и го потвърдете от друга страна. Има много сайтове като www.downforeveryoneorjustme.com че можете да използвате проверката дали сайтът наистина не е в състояние.
 • Определете причината – проучете възможните непосредствени причини, като например изтекъл домейн или грешка в програмирането. Това ще ви спести мъката, ако установите, че проблемът не е в самия сървър.
 • Свържете се с хостинг компанията – повечето доставчици имат 24/7/365 отворена поддръжка и те могат да ви посъветват по всички известни проблеми и продължителност на закъсненията.
 • Уведомете потребители или клиенти – ако имате акаунти в социалните медии в Twitter и Facebook, поставете актуализация на състоянието върху тях относно текущия проблем.

В по-голямата схема от неща, сривовете на сървъра, които причиняват престой на уебсайта, са изключение от правилото. Фактът, че сме повдигнали въпроса, обаче разкрива, че това, което е поставено в киберпространството, може също толкова лесно да падне обратно. Имайки това предвид, има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите бедствие, ако това се случи с вас.

Уверете се, че използвате надежден уебхостинг с доказан опит на солидна продължителност (тук е сравнение на два от най-добрите хостове). Ако имате повече от един уебсайт, домакин на него с друга компания, така че можете да комуникирате от него, ако един сайт намалява. Уверете се, че имате резервни копия на важни имейли и съобщения.

Избягвайте автоматично да се включвате в най-евтините хостинг планове и не забравяйте да обсъдите вашите хостинг изисквания с потенциални доставчици, включително нивата на тяхната поддръжка, така че да сте максимално удобни, за да може вашето онлайн присъствие да бъде безопасно обслужвано.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map