Εξερεύνηση της πλατφόρμας Ghost Blogging το 2015 – Μια λεπτομερής κριτική

Φάντασμα είναι μια σχετικά νέα πλατφόρμα blogging, που κυκλοφόρησε μόλις πριν από δύο χρόνια το 2013. Ξεκίνησε τη ζωή του ως έργο Kickstarter που δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή John O’Nolan.


Ήταν προφανές ότι το έργο πραγματικά αντηχήθηκε με την κοινότητα ανάπτυξης ιστού, επειδή πάνω από 5.000 υποστηρικτές κατέληξαν να συμμετέχουν στην εκστρατεία crowdfunding. Ο στόχος των 25.000 £ εξαλείφθηκε εντελώς, καθώς £ 196.362 £ συγκεντρώθηκαν σε έναν μόνο μήνα.

Το Ghost είναι μια πλατφόρμα ανάπτυξης ιστότοπων που επικεντρώνεται σε ένα πράγμα και μόνο ένα πράγμα: το blogging. Χωρίς επιπλέον χαρακτηριστικά, χωρίς καμπάνες & σφυρίχτρα, τίποτα. Απλά blogging.

Η ιδέα πίσω από την πλατφόρμα απέχει πολύ από μια νέα ιδέα – WordPress η ίδια έχει παρόμοιες ρίζες, αλλά το WP από τότε προχώρησε σε ένα απίστευτα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου κατάλληλο για κάθε είδους σκοπούς. Φάντασμα, Ωστόσο, υπόσχεται ότι θα επικεντρωθεί πάντα στη δημοσίευση περιεχομένου. η απλότητα και η εύκολη γραφή είναι οι υψηλότερες προτεραιότητες.

Εν ολίγοις, αν περιμένετε ότι το Ghost θα μπορεί να κάνει ό, τι κάνει το WordPress, χάνετε το νόημα. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα ρίξω μια ολοκληρωμένη ματιά στο τι έγινε το Ghost το 2015 και αν παραμένει πιστός στους στόχους που ο O’Nolan έθεσε για την αρχή.

Θα εξετάσω ολόκληρο το σύστημα δημοσίευσης, από την αρχική εγγραφή μέχρι την τελική έξοδο.

Δημιουργία του λογαριασμού σας Ghost

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε με το Ghost είναι να εγγραφείτε στο Ghost.org. Μου αρέσει αμέσως ο ελάχιστος σχεδιασμός του ιστότοπου. Υπάρχουν πολλά λευκά διαστήματα και για μένα αυτό είναι σχεδόν πάντα καλό.

Εγγραφή στο Ghost

Στην επόμενη σελίδα θα ερωτηθείτε πώς θέλετε να ξεκινήσετε το ιστολόγιό σας (θυμηθείτε επίσης να επαληθεύσετε τη διεύθυνση email σας). Έχετε δύο επιλογές:

Επιλογές φανταστικής εκκίνησης

 • Ghost Pro – ο ιστότοπός σας θα φιλοξενείται στην πλατφόρμα Ghost. Ο τομέας σας θα μοιάζει με yourdomain.ghost.io. Η τιμολόγηση ξεκινά από 8 $ / μήνα, αλλά έχετε μια δωρεάν δοκιμή 14 ημερών. Αυτή είναι η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσω για τον έλεγχο.
 • Μόνος-φιλοξενούμενος – μπορείτε να κατεβάσετε τον κωδικό, να τον ανεβάσετε στον διακομιστή σας και να χρησιμοποιήσετε το Ghost στον προσαρμοσμένο τομέα σας. Δεν θα καλύψω αυτήν τη μέθοδο σε αυτήν την ανάρτηση, αλλά μεσαίου χρήστη έχει αναφέρει όχι-τόσο ευνοϊκά στην εγκατάσταση.

Αφού έκανα κλικ στο Ghost Pro, μου παρουσίασαν αυτήν την οθόνη. Εδώ, θα συμπληρώσετε τον τίτλο του ιστολογίου σας και τη διεύθυνση για αυτό. Έχετε την επιλογή να τα προσαρμόσετε αργότερα σε περίπτωση που αλλάξετε γνώμη.

URL-Ghost

Αφού επέλεξα το όνομα και τη διεύθυνση URL του ιστολογίου μου, ανακατευθύνθηκα στον πίνακα ελέγχου Ghost. Υπήρχε ένα μήνυμα καλωσορίσματος στην κορυφή (είναι απαράδεκτο) που μου έδωσε λίγες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ταμπλό.

Με οδήγησε επίσης στο μπλε κουμπί “γράψτε μια ανάρτηση”, το οποίο ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Πίνακας ελέγχου Ghost

Δημιουργία νέας ανάρτησης

Μόλις πατήσετε αυτό το μπλε κουμπί, θα πρέπει τώρα να ρυθμίσετε έναν νέο λογαριασμό χρήστη για τον τομέα που έχετε δημιουργήσει (θα σας ζητηθεί να το κάνετε τουλάχιστον μία φορά για κάθε νέο τομέα).

Μπορείτε να εισαγάγετε ξανά τον τίτλο του ιστολογίου (θα πρέπει να συμπληρωθεί αυτόματα από την προηγούμενη εισαγωγή σας), να πληκτρολογήσετε το όνομά σας (αυτό θα εμφανίζεται στο κάτω μέρος κάθε ανάρτησης που δημοσιεύετε), να εισαγάγετε τη διεύθυνση email του χρήστη και να επιλέξετε έναν κωδικό πρόσβασης.

Νέο-Ghost-Blog

Έκανα κλικ στο κουμπί “OK, ας το κάνουμε” και περίμενα με ανυπομονησία τη φόρτωση της επόμενης σελίδας. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα ήταν πιθανώς το πιο σημαντικό μέρος της αναθεώρησης.

Ολόκληρο το σημείο του Ghost είναι μια φοβερή, απίστευτη, απλή εμπειρία γραφής. Έτσι ήξερα ότι αν δεν μου άρεσε αυτό που είδα στη συνέχεια, πιθανώς δεν θα θεωρούσα επιτυχία την εμπειρία του χρήστη μου.

Έτσι περίμενα … και περίμενα … και περίμενα (η σύνδεσή μου μπορεί να είναι αργή κατά καιρούς, grr!). Τελικά, έφτασε η επόμενη οθόνη.

Φάντασμα-Εκπαιδευτικό

Δεν ήταν αυτό που περίμενα, ο οποίος ήταν ο εκδότης. Αντ ‘αυτού, μου παρουσιάστηκε ένα σύντομο σεμινάριο για το πώς να γράψω με το Ghost και μερικά βασικά στοιχεία του Markdown.

Σημείωση: Εάν δεν το γνωρίζετε ήδη, το Ghost δεν διαθέτει οπτικό πρόγραμμα επεξεργασίας όπως το WordPress. Αντ ‘αυτού, γράφετε στο Markdown. Το Markdown είναι μια σύνταξη κειμένου σε HTML που μεταφράζει βασικά το κείμενό σας σε μορφοποιημένη έξοδο.

Αφού του έδωσα μια σύντομη ανάγνωση, έπειτα χτύπησα το “+ Νέα ανάρτηση” στο επάνω μέρος του μενού και ο επεξεργαστής αναρτήσεων φόρτωσε αμέσως.

Ghost-Post-Editor

Η πρώτη μου σκέψη: τι?

Δεν υπάρχει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Χωρίς TinyMCE, χωρίς γραμμή εργαλείων, μόνο μερικές πολύ αχνές γραμμές που χωρίζουν τρία πεδία στην οθόνη: τίτλος ανάρτησης, πρόγραμμα επεξεργασίας (όπου πληκτρολογείτε την ανάρτησή σας σε Markdown) και προεπισκόπηση της μορφοποιημένης εξόδου.

Ήξερα από τις αναφορές για το Ghost που είχα διαβάσει ότι ο συντάκτης θα απογυμνωθεί, αλλά δεν είχα φανταστεί ότι θα ήταν αυτό ακριβώς. Δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος από πού να ξεκινήσω ή πώς.

Παρατήρησα ένα πολύ μικρό εικονίδιο στην επάνω δεξιά γωνία του πεδίου εισαγωγής, με την ένδειξη M. Είναι μόλις αισθητό. Όταν κάνετε κλικ, εμφανίζεται ένα μικρό αναδυόμενο παράθυρο με μερικές βασικές πληροφορίες σύνταξης Markdown.

Markdown-Βοήθεια

Εδώ είναι το αναδυόμενο παράθυρο.

Βασικά αποτελέσματα

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, άρχισα να γράφω. Έγραψα, έγραψα, έγραψα και έγραψα περισσότερα. Βασικά ό, τι ήρθε στο μυαλό μου. Δοκίμασα καθεμία από τις επιλογές μορφοποίησης, έμαθα τις συντομεύσεις και βασικά απλώς μπλογκ.

Πήρα το χρόνο μου και ξεκαθάρισα κάθε χαρακτήρα, γιατί ήθελα να νιώσω πώς η διασπασμένη, απογυμνωμένη διεπαφή θα επηρέαζε τη γραφή μου.

Πρώτα απ ‘όλα: αν δεν γνωρίζετε ήδη το Markdown (όπως εγώ), τότε τα πρώτα λεπτά θα είναι ενοχλητικά, γιατί θα πρέπει να κάνετε κλικ σε αυτό το μικρό εικονίδιο «M» αρκετές φορές για να μάθετε πώς να τολμήσετε, να πλάγιατε, να συνδέσετε , κουκκίδα, ή αλλιώς μορφοποιήστε το κείμενό σας.

Αλλά η σύνταξη είναι εκπληκτικά στην πραγματικότητα να μάθει. Οι συντομεύσεις πληκτρολογίου ειδικά ήταν μια μεγάλη βοήθεια. Κατάφερα να μπω σε μια πολύ καλή ροή αρκετά γρήγορα.

Μόλις τελείωσα τις δοκιμές, εκκαθάρισα τη σελίδα και μετά άρχισα να γράφω ξανά. Τεκμηρίωσα περίπου 200 λέξεις των σκέψεών μου στην πλατφόρμα Ghost. Στη συνέχεια, πήρα ένα βήμα πίσω για να σκεφτώ τι είχα (μέχρι τώρα) απόλαυσα και δεν μου άρεσε για την εμπειρία γραφής. Εδώ είναι οι σκέψεις

Αυτό που μου άρεσε:

 • Με την πρώτη ματιά, η άμεση προεπισκόπηση φαίνεται πολύ ωραία. Ο κεντρικός σχεδιασμός του λευκού χώρου και η υπέροχη, ελαφριά τυπογραφία σας κάνουν να θέλετε να το δείτε.
 • Όλος αυτός ο λευκός χώρος σίγουρα βοήθησε τις σκέψεις μου να ρέουν καλύτερα όπως έγραψα. Ποτέ δεν συνειδητοποίησα πόσο καλύτερα λειτουργεί το μυαλό σου όταν δεν υπάρχουν περιττά εικονίδια, γραμμές εργαλείων κ.λπ..

Πρόβλημα-Εισαγωγή-Φάντασμα

Αυτό που δεν μου άρεσε:

 • Όταν κάνετε κλικ στο CTRL + S για αποθήκευση, εμφανίζεται μια ενοχλητική μικρή πράσινη ειδοποίηση στη γωνία για να σας ενημερώσει ότι το περιεχόμενο έχει αποθηκευτεί. Ναι, παραμένει μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά ακόμα. η συνεχής εμφάνιση του άρχισε να παίρνει στα νεύρα μου πολύ γρήγορα.
 • Όσο όμορφη και με την προεπισκόπηση, μπορεί να είναι κάτι που αποσπά την προσοχή όταν βλέπουμε κείμενο να εμφανίζεται στις δύο πλευρές της οθόνης. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος σε ποια πλευρά πρέπει να κοιτάξω.
 • Καθώς άρχισα να γεμίζω περισσότερες από μία σελίδες, παρατήρησα ότι η προεπισκόπηση και η εισαγωγή δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένες. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του περιεχομένου που βλέπετε στο πρόγραμμα επεξεργασίας δεν θα είναι ορατό στην προεπισκόπηση. Για μένα, αυτό μειώνεται πραγματικά από την εμπειρία της γραφής και σίγουρα το βλέπω να αποτελεί σημαντική ενόχληση όταν συνθέτετε περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας.

Μόλις τελειώσετε με τη σύνταξη της ανάρτησης, μπορείτε είτε να πατήσετε απευθείας το κουμπί “δημοσίευση” που είναι κρυμμένο στο αναπτυσσόμενο μενού “Αποθήκευση πρόχειρου” ή μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο με το κλειδί δίπλα στο αναπτυσσόμενο μενού για να ανοίξετε μερικές επιπλέον ρυθμίσεις.

Ρυθμίσεις Ghost

Αυτές οι ρυθμίσεις σάς επιτρέπουν να προσθέσετε μια εικόνα ανάρτησης, να προσαρμόσετε τη διεύθυνση URL ανάρτησης, να προγραμματίσετε την ημερομηνία δημοσίευσης, να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια πλήρη προεπισκόπηση, να εκχωρήσετε την ανάρτηση σε διαφορετικό συντάκτη και να εισαγάγετε μεταδεδομένα (τίτλος + περιγραφή). Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε την ανάρτηση σε σελίδα ή να εμφανίσετε την ανάρτηση στον ιστότοπό σας απευθείας από αυτές τις ρυθμίσεις.

Διαμόρφωσα τις ρυθμίσεις όπως είδα, και μετά δημοσίευσα την ανάρτηση. Εδώ είναι η έξοδος. Αυτή τη φορά, θα σας αφήσω να είστε κριτής. Σου αρέσει? Πιστεύετε ότι είναι λίγο πολύ ελάχιστο; Το μισείς; Επιτρέψτε μου να ξέρω τι πιστεύετε στα σχόλια.

Έξοδος-φάντασμα
Έξοδος-φάντασμα2

Άλλα χαρακτηριστικά Ghost & Ρυθμίσεις

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να μιλήσουμε εδώ. Στις Ρυθμίσεις, έχετε μερικές επιλογές όπως προσθήκη λογότυπου, εισαγωγή εικόνας εξωφύλλου για το ιστολόγιό σας, αλλαγή ρυθμίσεων αναγνωσιμότητας ζευγών, προσαρμογή πλοήγησης κ.λπ..

Ρυθμίσεις Ghost 1

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα νέο θέμα στον ιστότοπό σας. Μπορείτε είτε να ανεβάσετε ένα αρχείο zip ενός θέματος προσαρμοσμένης κωδικοποίησης είτε να τραβήξετε κάτι από Η αγορά του Ghost (διατίθενται δωρεάν και premium).

Για να είμαι ειλικρινής, τα θέματα στην αγορά δεν φαινόταν τόσο εντυπωσιακά. Τα περισσότερα από αυτά μοιάζουν με επαναλήψεις 2-3 προτύπων σχεδίασης με μερικά χρώματα και γραφικά οθόνης αλλάζουν εδώ και εκεί. Δεν υπάρχει τίποτα που να ξεχωρίζει πραγματικά, ακόμη και ανάμεσα στα θέματα επί πληρωμή.

Και πάλι, δεδομένου ότι το Ghost είναι σχετικά νέο, η επιλογή είναι πολύ περιορισμένη. Λίγο καιρό, θα μπορούσαμε να δούμε μια ακμάζουσα αγορά με πολλά λειτουργικά σχέδια. Αυτή τη στιγμή, όμως, αυτό δεν έχει συμβεί.

Τυλίγοντας

Θα ολοκληρώσω την κριτική μου με μια τελική ματιά στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

 • μια πολύ προφανή (και αξιέπαινη) προσπάθεια σε απαλλαγμένη από άγχος γραφή
 • Η σύνταξη σήμανσης μπορεί να είναι επώδυνη στη χρήση, αλλά γρήγορα γίνεται εύκολη στην εκμάθηση και τη χρήση
 • ο σχεδιασμός του πίσω άκρου είναι όμορφος

Μειονεκτήματα:

 • Η εμπειρία γραφής έχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης
 • Η ζωντανή προεπισκόπηση μπορεί να αποσπά την προσοχή μερικές φορές επειδή καθώς πληκτρολογείτε, το κείμενο εμφανίζεται στις δύο πλευρές της οθόνης
 • όταν αποθηκεύετε χειροκίνητα, ένα μικρό πράσινο αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζεται στη γωνία κάθε φορά
 • η ζωντανή προεπισκόπηση και το πεδίο εισαγωγής δεν ευθυγραμμίζονται πάντα
 • Η αγορά φαντασμάτων είναι πολύ περιορισμένη
 • Ο πίνακας εργαλείων δεν είναι πολύ λειτουργικός – λίγο αφαιρεθεί για να είναι πραγματικά χρήσιμος για τον χρήστη

Θα αλλάξω από το WordPress σε Ghost στο εγγύς μέλλον?

Με τίποτα. Ενώ σίγουρα πιστεύω και σέβομαι αυτό που προσπαθεί να πετύχει το Ghost, προσωπικά δεν νομίζω ότι είναι ακόμα αρκετά εκεί.

Αλλά ξέρεις τι?

Είναι εντάξει. Πραγματικά, είναι.

Δεν με πειράζει να περιμένω λίγο για το Ghost να πετύχει τις μέγιστες δυνατότητές του. Δεν βλέπω ποτέ το Ghost ως κάτι που θα αντικαταστήσει το WordPress – το WP αυτή τη στιγμή είναι πολύ προχωρημένο και λειτουργικό για να μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί το Ghost, καθώς και μια απίστευτα πιστή βάση χρηστών. Όμως, βλέπω το Ghost να έχει τη δική του θέση στον κόσμο ανάπτυξης ιστοσελίδων.

Ένα μέρος όπου οι χρήστες μπορούν να επικεντρωθούν στο blogging και μόνο στο blogging.

Γι ‘αυτό θα παρακολουθώ το Ghost για το υπόλοιπο του 2015 και μετά. Τι νομίζετε?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map