Una introducció als models de servei de núvol ☁️ – PaaS, SaaS, IaaS, FaaS i més …

Hi ha molts noms breus utilitzats en els models de servei al núvol i, de vegades, pot ser confús.


En començar amb Cloud Computing, hi ha moltes coses que cal aprendre. En aquest article, parlaré d’alguns dels models populars de serveis en núvol que s’utilitzen àmpliament i que són imprescindibles per als arquitectes en núvol aspirants.

Tres models de servei al núvol PaaS, SaaS i IaaS són els més importants entre tots, així que començaré amb ells.

PaaS

PaaS significa Plataforma com a servei.

Aquí, el vostre proveïdor de núvol us ofereix la plataforma completa a utilitzar. Quan dic la plataforma completa a utilitzar, vol dir que el proveïdor s’ocupa de totes les parts subjacents de la infraestructura. Per exemple, es cuiden els vostres servidors i es cuiden les vostres màquines virtuals i se us ofereixen algunes eines predefinides que podeu utilitzar per crear les vostres aplicacions.

passar geekflare

Alguns dels avantatges d’utilitzar PaaS són els següents.

 • Desenvolupament i entrega més ràpids
 • Crear / desplegar aplicacions sobre la marxa
 • Fàcilment actualitzable
 • Ofereix còpia de seguretat, recuperació i seguretat de dades
 • Fàcilment accessible des de diversos llocs (per diversos equips)

Ex – Motor d’aplicacions de Google Cloud.

SaaS

SaaS significa programari com a servei.

Significa que un proveïdor de núvol us ofereix programes complets com servidors, bases de dades, codis d’aplicació en forma de servei.

saas geekflare

Per exemple, Gmail, on intercanvieu correus electrònics sense preocupar-vos del que passa al segon pla. Tot el que heu de fer és escriure el vostre correu electrònic i l’entregueu a la ubicació o a la persona que voleu lliurar-lo. No us preocupa el funcionament de la plataforma, quines són les preocupacions de seguretat, què passa si el servidor baixa, on s’emmagatzema el correu, no us interessa..

Els proveïdors de serveis us proporcionen un programari complet o una aplicació en forma de servei, és per això que aquesta arquitectura s’anomena Software com a servei.

Alguns avantatges:

 • Servei a demanda
 • Plataforma independent
 • No cal instal·lar res
 • Recurs gestionat pel venedor
 • Disponible 24 × 7

Ex – Xarxa fresca com a solució d’assistència i autoservei.

IaaS

IaaS significa Infraestructura com a servei.

La definició d’infraestructura com a servei significa que només se’t dóna la infraestructura, tota la resta és una cosa que has posat de la manera que ho desitges i que després la fas servir. IaaS proporciona arquitectura i infraestructura informàtica a part d’aquest emmagatzematge de dades, servidors de virtualització i xarxa.

iaas geekflare

Permetin-ho explicar amb una analogia.

Per exemple, suposem que llogueu una casa, ara el propietari us ofereix una casa i diu que utilitzeu-la tal com vulgueu i em pagueu el lloguer. Per tant, pagueu al propietari per la casa i, quan entreu a casa, us adoneu que només té un llit i una taula. A part d’això, heu d’introduir els estris de cuina i heu d’instal·lar la casa de la manera que vulgueu utilitzar-la, i podreu endavant i fer servir aquesta casa. Bàsicament, configureu la vostra infraestructura.

A continuació, es mostren algunes característiques importants de IaaS:

 • Escalable dinàmicament
 • Llogat / llicenciat / paga mentre vagis
 • Diversos nivells de serveis
 • Disponibilitat de recursos 100%
 • Accés fàcil basat en GUI o CLI

Ex – Vultr, Kamatera, AWS, PPC

APIaaS

L’API com a servei s’utilitza per gestionar les seves pròpies API personalitzades i permetre a les aplicacions connectar-se a API de tercers com Google map, API de cerca de veu, etc..

També s’utilitza en la generació de documentació d’API, que descriu totes les funcionalitats i treballa l’API. Es pot compartir amb l’equip mitjançant aquesta API o API de tercers.

Mitjançant els serveis API, una aplicació pot parlar de les funcions emmagatzemades en el backend.

api com a servei geekflare

Ex – Mapes, Aviació, SERP

AaaS

AaaS significa Analytics com a servei.

Proporciona programari d’analítica a través del núvol del model basat en subscripcions. S’ha convertit en una opció crucial per a les empreses per evitar els nous costos de capital i adoptar fàcilment els nous requisits del procés empresarial.

Podeu utilitzar AaaS per a analítiques predictives, analítiques de dades, anàlisis comercials, per trobar informació i tendències sobre les dades. En aquesta època de Big Data, AaaS és un salvador. Pot netejar, analitzar i emmagatzemar informació de Big Data de manera escalable i rendible.

Ex – Google Analytics

https://www.zohowebstatic.com/sites/default/files/analytics/zblenddata-video.mp4

BaaS

BaaS significa Backend com a servei.

La imatge superior és de Flama de núvols.

S’ocupa de tots els serveis de backend d’una aplicació i els desenvolupadors només poden dedicar-se a l’escriptura i al manteniment del frontend de l’aplicació. Proporciona serveis de backend com ara administració de bases de dades, autenticació de l’usuari, emmagatzematge al núvol, allotjament al núvol, notificacions push, etc.

Si prenc un exemple d’amazon.com, és un dels llocs web de comerç electrònic més populars a tot el món. El que veieu com a usuari és un lloc web amable o una aplicació, però moltes coses estan passant al darrere. BaaS pot ajudar a Amazon amb emmagatzematge, gestió d’usuaris, passarel·la de pagament, sistema de recomanació, notificació push al seu usuari per a les ofertes més recents i moltes més funcions de backend..

Base de dades gestionada amb anterioritat per DigitalOcean

Dades com a servei

Les dades com a servei (de vegades també anomenades DaaS) són un model de servei que proporciona dades preagregades i prèviament calculades, que poden proporcionar millors visions i poder prendre millors decisions sobre el negoci. Utilitza el núvol per proporcionar emmagatzematge de dades, processament de dades d’integració de dades, serveis d’anàlisi de dades mitjançant xarxes.

Característiques:

 • Menys temps de configuració
 • Resum complexitats
 • Temps d’inici mínim
 • Serveis / eines gestionades automàticament
 • Rendible

Ex – MongoDB

DBaaS

DBaaS significa base de dades com a servei.

DBaaS està gestionat per proveïdors de núvols públics i privats. Proporciona funcionalitats de base de dades com a servei per a clients interns / externs. Els desenvolupadors d’aplicacions no es basen en administradors de bases de dades per a la gestió de bases de dades quan utilitzen Base de dades com a servei.

Beneficis de l’ús de DBaaS.

 • Redueix el cost operatiu
 • Més fàcil de desplegar i de gestionar
 • Admet totes les mides de negoci
 • Pagueu per allò que utilitzeu
 • Automatitza les operacions de bases de dades
 • Configuració de clúster en pocs minuts
 • Alta disponibilitat entre regions

Ex – Scalegrid per a MySQL, PostgreSQL, Redis, MongoDB

DaaS

DaaS significa Desktop com a servei.

Escriptoris virtuals allotjats al núvol en qualsevol dispositiu des de qualsevol lloc. Ofereix un model basat en subscripcions i és multi-inquilí. Millora la seguretat de les dades i millora la productivitat remota ja que ofereix serveis a totes les geografies.

La infraestructura d’escriptori virtual (VDI) té moltes semblances amb DaaS. La diferència entre ambdós és que la infraestructura de DaaS s’allotja al núvol, mentre que la infraestructura de VDI es troba majoritàriament en premissa..

Ex – Núvol V2

FaaS

FaaS significa Funció com a servei.

Ajuda a eliminar les complexitats dels servidors i proporciona una arquitectura sense servidor. Podeu centrar-vos en la lògica empresarial i els proveïdors de serveis tenen cura de tot el que hi ha en un segon pla, tot el que us heu de preocupar pel desenvolupament del codi..

AWS Lambda és un exemple de FaaS, que ha estat desenvolupat per Amazon. Azure i GCP també admeten FaaS mitjançant les funcions Azure i Google Cloud.

Alguns avantatges:

 • Elimina la complexitat, proporciona una abstracció
 • Facturació basada només en ús
 • Més ràpid desenvolupament
 • Escalable fàcilment
 • Disposició de temps en mil·lisegons

Ex – Treballadors contra el núvol

SECaaS

SECaaS representa la seguretat com a servei.

Seguretat basada en núvol on una aplicació o infraestructura està protegida per un proveïdor de seguretat basat en núvol (CSBP). Un exemple senzill de Security as a Service és un programari antivirus proporcionat per una organització com Avast, Norton, McAfee, etc..

Altres serveis de seguretat com anti-malware, tallafoc, proves de penetració, detecció d’intrusions, autenticació, filtratge de correu brossa, Identitat i Gestió d’accés (IAM) formen part de SECaaS.

Ex – SUCURI per tallafoc d’aplicacions web

Conclusió

Es tracta, doncs, dels models de servei de núvols importants amb els quals es toparà amb freqüència mentre es treballa amb solucions en núvol. Continua i prova qualsevol dels models de serveis en núvol esmentats anteriorment amb qualsevol proveïdor de serveis en núvol (AWS, Azure, Google Cloud) per tenir-ne una idea..

Si esteu nous a la computació en núvol, consulteu aquests cursos per aprendre.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map