Introducció a les xarxes informàtiques per a principiants

La xarxa informàtica és un mitjà pel qual els ordinadors estan interconnectats per compartir dades i informació, recursos i tots els altres dispositius de xarxa com ara impressores.


Els ordinadors, com ja sabem, s’apliquen a tots els camps d’esforços, ja siguin l’agricultura, l’educació, la medicina, la tecnologia, el transport, etc. Per tant, hi ha una necessitat evident que una organització tingui una xarxa inter-xarxa dels seus ordinadors per ajudar a compartir i recuperar dades de dades i gestionar i utilitzar eficientment els recursos informàtics..

El món actual és un poble global amb l’arribada d’Internet, que és una combinació de milions de sistemes informàtics interrelacionats per compartir informació. S’ha vist que el creixement d’Internet està millorant esporàdicament, ja que proporciona informació i plataformes útils per a totes les classes de persones, empresaris, estudiants, artesans, artesans i totes les altres categories de persones i professions..

Tipus de xarxa informàtica

Les xarxes d’ordinadors es poden classificar en funció de diferents atributs com ara mida física, mode de connexió, tipus de dispositius, etc. Per a una introducció fàcil, mirem la seva classificació en termes de mida física. Sovint escoltarà el següent.

 • Xarxa d’àrea local (LAN)
 • Xarxa d’àrea metropolitana (MAN)
 • Xarxa de gran àrea (WAN)

Xarxa d’àrea local (LAN)

LAN és un tipus de xarxa informàtica que tracta normalment una petita àrea i restringida majoritàriament a un lloc; per exemple, la creació de xarxes d’un cibercafè, un laboratori informàtic o només un edifici d’una organització.

La creació d’una xarxa d’una casa o d’un petit edifici es coneix com a LAN SOHO (és a dir, xarxa d’àrea local per a petites llar). En aquest tipus de xarxa, hi sol haver pocs ordinadors i altres dispositius de xarxa, per exemple, commutadors i encaminadors (a continuació s’explica informació sobre els dispositius).

Xarxa d’àrea metropolitana (MAN)

MAN és un tipus de xarxa d’ordinadors que és més gran que una LAN, però no fins a una WAN (Wide Area Network). És un intermediari entre LAN i WAN. Estén per més àrees que a LAN i té una quantitat més gran d’ordinadors; també es pot veure com una combinació de més d’una LAN.

En aquest tipus, l’ús dels encaminadors està ben utilitzat per a la segregació i la integració de la xarxa i requereix més comprovacions administratives per la seva mida.

Xarxa de gran àrea (WAN)

Es tracta de la major forma de xarxa informàtica que s’estén per milers d’hectàrees. Pot recórrer estats i països; no hi ha cap límit a la quantitat de dispositius o recursos informàtics i de xarxes implicats. WAN fa ús de tots els dispositius de xarxa necessaris com interruptors, encaminadors, hubs, ponts, repetidors, etc. Aquest tipus de xarxa sol requerir una revisió administrativa a temps complet, ja que el seu fracàs pot provocar pèrdues massives de dades o robatori..

Un exemple fàcilment conegut és Internet.

Dispositius i termes de xarxa

Hi ha diversos dispositius de xarxa disponibles i moltes terminologies utilitzades. Anem a trobar-ne el següent.

Encaminador

S’utilitza un encaminador per connectar diferents xarxes. Per exemple, perquè hi hagi dos o més LAN connectades, necessiteu un encaminador. És responsable de la determinació del camí de les dades enviades. L’encaminador es considera un dispositiu de la capa tres, perquè funciona a la capa 3 del model de comunicació OSI (Open System Interconnection) i fa ús de les adreces IP a la seva interfície..

Interruptor

L’interruptor s’encarrega de connectar els equips junts. El commutador és una eix vertebral important de les LAN. Ja que proporciona una via per a que els diferents ordinadors puguin estar interconnectats. Se sap que aquest dispositiu funciona a la capa 2 de l’estàndard de comunicació del model OSI. Per tant, és un dispositiu de segona capa. L’interruptor és una forma millorada d’un pont.

Enrutador sense fils

Potser tingueu a casa vostra. Un encaminador sense fils ajuda a connectar diversos dispositius sense cable.

Es coneix comunament com a xarxa wi-fi i s’utilitza per distribuir Internet a diversos dispositius a casa, botiga o oficina.

Punt d’accés

S’utilitza un punt d’accés en lloc d’un commutador en xarxa sense fils.

Model OSI

Concepte de model OSI dissenyat per estandarditzar el sistema de comunicació entre dispositius d’una xarxa. Consta de set capes.

 • Físic
 • Enllaç de dades
 • Xarxa
 • Transport
 • Sessió
 • Presentació
 • Aplicació

Nucli

El concentrador també és conegut com a repetidor de diversos ports per la seva similitud amb el repetidor, tot i que hi ha dispositius específics anomenats repetidors. El concentrador també es va utilitzar per connectar ordinadors i compartir dades entre ells, però ara s’utilitza principalment com a repetidor per repetir senyals a llargues distàncies. El concentrador es coneix com un dispositiu de capa d’un (al model OSI), de la mateixa manera que el repetidor.

Ethernet

Ethernet al sistema de cablejat i ports implicat en xarxa. Els cables de xarxa s’anomenen cables Ethernet i s’utilitzen per connectar un ordinador a tots els altres dispositius de xarxa o per a una connexió d’ordinador a ordinador. El més comú és el connector RJ45.

Als dispositius Cisco, els ports Ethernet en un encaminador o commutador es coneixen com a ports Ethernet ràpids, la majoria dels quals es denoten amb lletres i números segons la forma en què es disposen. Per exemple, el primer port Ethernet d’un enrutador es titula Fa0 / 0, mentre que el d’un commutador és Fa0 / 1.

adreça IP

IP significa Protocol d’Internet.

L’adreça IP és una adreça de 32 bits donada a ordinadors, commutadors i encaminadors, de manera que es puguin localitzar fàcilment per altres dispositius de la xarxa. Existeix en dues versions actualment, que són IPv4 (Versió IP 4) i IPv6 (Versió IP 6).

El IPv4 és el més utilitzat. Està escrit com un conjunt de 12 números separats per punts en tres (s), per exemple, 192.168.231.254 o es pot escriure més curt si el primer número és zero, és a dir, 010.002.001.001 es pot escriure com a 10.2.1.1.

Actualment, IPv6 no és gaire habitual en ús. Es va desenvolupar quan es van haver d’afrontar els reptes d’augmentar l’esgotament d’adreces IP. Està escrit en el formulari 2031: 0000: 130F: 0000: 0000: 09C0: 876A: 130B. Conté números i alfabets.

Voleu esbrinar la vostra IP d’Internet públic? prova això La meva eina IP.

MAC

L’adreça MAC (Media Access Control) és una adreça del fabricant de 64 bits cremada a les plaques base d’ordinadors, encaminadors i commutadors. Cada ordinador, commutador o encaminador té una adreça MAC única per a si mateixa. Es tracta d’una font d’identitat única als dispositius electrònics per a un fàcil reconeixement. És tan singular com l’empremta digital dels éssers humans.

Màscara de subxarxa

La màscara de subxarxa ajuda a determinar la classe d’una adreça IP, ja que s’assigna a ordinadors, encaminadors o commutadors al costat d’una adreça IP per aclarir la seva classe o xarxa.

 • Per a l’adreça IP de classe A – màscara de subxarxa, s’escriu com a 255.0.0.0
 • Per a l’adreça IP de classe B: la màscara de subxarxa s’escriu com a 255.255.0.0
 • Per a l’adreça IP de classe C: la màscara de subxarxa s’escriu com a 255.255.255.0

Servei de noms de domini (DNS)

DNS és un servei de traducció o transformació de noms llegibles per humans a adreces IP i viceversa. Podeu utilitzar una Recerca de registres DNS per esbrinar l’adreça IP de resolució.

Protocol de configuració de l’amfitrió dinàmic (DHCP)

DHCP és un servei d’assignació automàtica d’adreces IP a dispositius host com ara ordinadors. Aquesta funció la realitza un encaminador (només quan està configurat per fer-ho).

Xarxa d’àrea local virtual (VLAN)

VLAN és un mètode per separar lògicament una LAN i fer que sembli diferents xarxes en una. Físicament és la seva única xarxa, però lògicament són xarxes diferents. Això ho fa mitjançant un commutador (només configurat per fer-ho).

WI-FI

Wi-Fi és un mètode per connectar ordinadors a una xarxa sense l’ús de cables, és a dir, xarxes sense fils, que implica l’ús d’ordinadors habilitats per a wifi, punts d’accés, encaminadors sense fil, etc..

Escalabilitat

Aquesta és la possibilitat que una xarxa s’expandeixi de manera que permet marcar més dispositius i estar integrats a la xarxa sense provocar canvis importants a tota la xarxa..

Conclusió

Espero que això us doni una idea sobre els termes bàsics de xarxa informàtica. Si no sou tecnològics i esteu interessats en aprendre més sobre el treball en xarxa, feu un cop d’ull a aquest aspecte brillant curs en línia.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map