Una introducció als conceptes bàsics de la seguretat cibernètica per a principiants

La ciberseguretat és la qüestió més preocupada, ja que les amenaces cibernètiques i els atacs són excessius.


Els atacants utilitzen ara tècniques més sofisticades per orientar els sistemes. Es veuen afectats els individus, les petites empreses o les grans organitzacions. Així doncs, totes aquestes empreses ja siguin empreses d’informàtica o no informàtica han entès la importància de la seguretat cibernètica i s’han centrat en l’adopció de totes les mesures possibles per fer front a les amenaces cibernètiques.

Amb la protecció contra les amenaces cibernètiques i els pirates informàtics, les organitzacions i els seus empleats haurien de fer un pas per afrontar-los. Com que ens agrada connectar-ho tot a Internet, això també augmenta les possibilitats de vulnerabilitats, incompliments i defectes.

Ja van passar els dies en què les contrasenyes van ser suficients per protegir el sistema i les seves dades. Tots volem protegir les nostres dades personals i professionals i, per tant, la ciberseguretat és el que heu de saber per garantir la protecció de dades.

Per tant, deixem de definir el terme ciberseguretat ….

Què és la ciberseguretat?

La ciberseguretat és el procés i les tècniques implicades en la protecció de dades sensibles, sistemes informàtics, xarxes i aplicacions de programari contra atacs cibernètics. Els ciberatacs són una terminologia general que abasta un gran nombre de temes, però alguns són populars:

 • Sistemes de manipulació i dades emmagatzemades al vostre interior
 • Explotació de recursos
 • Accés no autoritzat al sistema objectiu i accés a informació sensible
 • Interrompre el funcionament normal del negoci i els seus processos
 • Utilitzar atacs de ransomware per xifrar les dades i extorsionar diners de les víctimes

Els atacs són cada cop més innovadors i sofisticats que són capaços de pertorbar la seguretat i piratejar els sistemes. Així, és molt difícil per a tots els analistes de negocis i seguretat superar aquest repte i lluitar contra aquests atacs.

Per entendre la necessitat de les mesures de seguretat cibernètica i les seves pràctiques, mirem ràpidament els tipus d’amenaces i atacs.

Ransomware

Ransomware és un programa de programari de xifratge de fitxers que utilitza un algorisme exclusiu de xifrat robust per xifrar els fitxers al sistema de destinació.

Els autors de l’amenaça Ransomware generen una clau de desxiframent única per a cadascuna de les seves víctimes i la desen en un servidor remot. Així, els usuaris no poden accedir als seus fitxers mitjançant cap aplicació.

Els autors del ransomware s’aprofiten d’això i demanen una quantitat considerable de rescat de les víctimes per proporcionar el codi de desxiframent o xifrar les dades. Però aquests atacs tenen qualsevol garantia de recuperació de dades, fins i tot després de pagar la rescat.

Atacs de botnets

Botnets es va dissenyar inicialment per dur a terme tasques específiques dins d’un grup.

Es defineix com una xarxa o grup de dispositius connectats amb la mateixa xarxa per executar una tasca. Però ara estan sent utilitzats per actors i pirates informàtics que intenten accedir a la xarxa i injectar-hi qualsevol codi maliciós o programari maliciós per malmetre el seu funcionament. Alguns dels atacs de botnet inclouen:

 • Atacs de denegació de servei distribuïts (DDoS) distribuïts
 • Difusió de correus electrònics de correu brossa
 • Robatori de dades confidencials

Els atacs de botnets es duen a terme generalment contra empreses i organitzacions a gran escala a causa del seu gran accés a les dades. Mitjançant aquest atac, els hackers poden controlar un gran nombre de dispositius i comprometre’ls pels seus motius dolents.

Atacs d’Enginyeria Social

L’enginyeria social és ara una tàctica habitual que utilitzen els ciberdelinqüents per recopilar informació sensible dels usuaris.

Et pot enganyar mostrant anuncis atractius, premis, enormes ofertes, etc., i et demanarà que alimentis les dades del compte personal i bancari. Tota la informació que introduïu es clona i s’utilitza per a fraus financers, fraus d’identitat, etc..

Val la pena dir-ho Virus ZEUS que està activa des del 2007 i s’utilitza com a mètodes d’atac a l’enginyeria social per robar detalls bancaris de les víctimes. Juntament amb les pèrdues financeres, els atacs a l’enginyeria social són capaços de descarregar altres amenaces destructives per al sistema interessat.

Hijacking de criptocurrency

El segrest de Cryptocurrency és la nova incorporació a aquest món cibernètic.

A mesura que la moneda digital i la mineria s’estan popularitzant, també ho és entre els ciberdelinqüents. Han trobat el seu mal benefici per a la mineria de cripto-moneda que consisteix en informàtica complexa per a la meva moneda virtual com Bitcoin, Ethereum, Monero, Litecoin, etc..

Els inversors i comerciants de Cryptocurrency són l’objectiu suau d’aquest atac.

El segrest de Cryptocurrency també conegut com “Cryptojacking”. És un programa dissenyat per injectar codis miners en silenci al sistema. Així, el pirata informàtic utilitza silenciosament la CPU, la GPU i els recursos d’energia del sistema atacat per minar-los per a la criptomoneda.

La tècnica s’utilitza per minar les monedes Monero. Com que la mineria és un procés complex, consumeix la majoria dels recursos de la CPU que afecten el rendiment del sistema. A més, es fa amb totes les vostres despeses, de manera que la víctima pot obtenir una factura elèctrica enorme i una factura a Internet.

També disminueix la vida útil del dispositiu afectat.

Phishing

La pesca no és una acció fraudulenta d’enviar correus electrònics de correu brossa imitant ser de qualsevol font legítima.

Aquests missatges de correu electrònic tenen una temàtica forta amb fitxers adjunts com una factura, ofertes de treball, grans ofertes de serveis d’enviament de bona reputació o qualsevol correu important d’alts funcionaris de l’empresa..

Els atacs de estafa de phishing són els ciberatacs més habituals que vol robar dades sensibles. Com ara les credencials d’inici de sessió, els números de la targeta de crèdit, la informació del compte bancari, etc. Per evitar-ho, haureu d’aprendre més sobre les campanyes de correu electrònic de phishing i les seves mesures preventives. També es poden utilitzar tecnologies de filtratge de correu electrònic per evitar aquest atac.

Juntament amb aquests, el 2019 buscarà el potencial en atacs biomètrics, atacs d’AI i atacs de IoT. Moltes empreses i organitzacions estan assistint a ciberatacs a gran escala i no hi ha cap parada. Malgrat l’anàlisi i les actualitzacions de seguretat constants, l’augment de la ciber-amenaça és constant. Per tant, val la pena educar-se amb el conceptes bàsics de ciberseguretat i les seves implementacions.

El concepte clau de la seguretat cibernètica?

En general, la ciberseguretat és un terme molt ampli, però es basa en tres conceptes fonamentals coneguts com “La tria de la CIA“.

Consta de Confidencialitat, Integritat i Disponibilitat. Aquest model està dissenyat per orientar l’organització amb les polítiques de seguretat cibernètica en l’àmbit de la seguretat de la informació.

Els fonaments bàsics de la seguretat cibernètica

Confidencialitat

Defineix les regles que limiten l’accés a la informació. La confidencialitat adopta les mesures per restringir l’accés a la informació sensible de ciberassos atacants i pirates informàtics.

En una organització, als pobles se’ls permet o nega l’accés a la informació segons la seva categoria en autoritzar les persones adequades en un departament. També se’ls proporciona una formació adequada sobre l’intercanvi d’informació i la protecció dels seus comptes amb contrasenyes fortes.

Poden canviar la forma de manejar les dades dins d’una organització per garantir la protecció de dades. Diverses maneres d’assegurar la confidencialitat, com ara: autenticació de dos factors, xifrat de dades, classificació de dades, verificació biomètrica i fitxes de seguretat.

Integritat

Això garanteix que les dades són coherents, precises i de confiança durant el seu període de temps. Vol dir que no s’ha de canviar, modificar, suprimir o accedir il·legalment a les dades del trànsit.

En una organització s’han de prendre mesures adequades per garantir-ne la seguretat. Els permisos de fitxers i el control d’accés dels usuaris són les mesures que controlen l’incompliment de dades. A més, hi hauria d’haver implementades eines i tecnologies per detectar qualsevol canvi o incompliment en les dades. Diverses organitzacions utilitzen una suma de comprovació i, fins i tot, una suma de verificació criptogràfica per verificar la integritat de les dades.

Per afrontar la pèrdua de dades o la supressió accidental o fins i tot ciberatacs, hi hauria de fer còpies de seguretat regulars. Les còpies de seguretat del núvol són ara la solució més confiable per a això.

Disponibilitat

S’hauria de mantenir i actualitzar la disponibilitat en termes de tots els components necessaris, com ara maquinari, programari, xarxes, dispositius i equips de seguretat. D’aquesta manera es garantirà el bon funcionament i l’accés a les dades sense cap tipus de pertorbació. També proporciona una comunicació constant entre els components, proporcionant una amplada de banda suficient.

També implica optar per equips de seguretat addicionals en cas de desastres o collons. Utilitats com tallafocs, plans de recuperació de desastres, servidors de proxy i una solució de còpia de seguretat adequada haurien d’assegurar-vos per fer front als atacs de DoS.

Per a un enfocament amb èxit, hauria de passar per diverses capes de seguretat per garantir la protecció a tots els components de la ciberseguretat. Participa especialment en equips, sistemes de maquinari, xarxes, programes de programari i les dades que es comparteixen.

Conclusió

En una organització, per assolir un enfocament efectiu de la seguretat cibernètica, els pobles, processos, ordinadors, xarxes i tecnologia d’una organització grans o petites han de ser igualment responsables. Si tots els components es complementen, és molt possible contra la dura amenaça i atacs cibernètics.

Si teniu curiositat per obtenir més informació, consulteu-ho curs complet de ciberseguretat.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map