Blerja e një Emri të Ri Domain? Mbroni informacionin tuaj personal

Ju e vendosni profilin tuaj në Facebook në privat. Ju e mbani adresën tuaj të emailit të sigurt dhe në duart e vetëm miqve. Ju kurrë nuk postoni asgjë shumë private në profilet tuaja publike.


Pra, pse do t’i ndani informacionet tuaja personale me botën kur regjistroni një emër të ri domain?

emri i domain

Yep. Kur regjistroni një domen, emri juaj, numri i telefonit, adresa e emailit, dhe madje edhe adresa e shtëpisë tuaj janë në dispozicion për këdo që ta shohë. Kjo do të thotë, përveç nëse paguani për privatësinë e domain, i cili mund të jetë me vlerë të 10 $ ose më shumë në vit që do të paguani për të mbrojtur informacionin tuaj.

Të interesuar të mësosh më shumë? Lexoni më tej për të parë se për çfarë privaciteti i domain është gjithçka dhe si ta zbatoni atë në domenin tuaj.

Isfarë është privacy Domain All About?

Ndërsa Wikipedia e përkufizon, Whois “është një protokoll pyetjeje dhe përgjigjeje që përdoret gjerësisht për kërkimin e bazave të të dhënave që ruajnë përdoruesit e regjistruar ose caktuesit e një burimi në Internet.” Përmes këtij protokolli, çdokush mund të kërkojë me lehtësi çdo emër domain dhe të shikojë informacionin personal që lidhet me të.

Kjo ka disa përdorime praktike, siç janë:

 • Përcaktimi nëse një emër domain është regjistruar tashmë.
 • Lejimi i kontaktit të lehtë të administratës për çështje teknike.
 • Marrja e një identiteti në botë reale të personit ose afarizmit pas domain-it.

Por si një individ, informacioni i ndarë përmes kësaj baze të të dhënave mund të abuzohet nga spammers, vjedhjet e identitetit dhe njerëzit e tjerë që kërkojnë informacionin tuaj personal.

Lajmi i mirë është që ju mund të fshehni këtë informacion personal nga protokolli Whois dhe sytë e publikut duke blerë intimitetin e domain-it përmes regjistruesit tuaj të domain. Në vend që të rendisni informacionin tuaj të kontaktit, baza e të dhënave do të rendisë informacionin e kontaktit të regjistruesit tuaj, kështu që kushdo që dëshiron të kontaktojë me ju do të duhet të kalojë së pari përmes regjistruesit tuaj. (Ose në disa raste, ata do të duhet të kishin një kërkesë për të hetuar.)

Si i mbroni informacionin tuaj?

Pra, si e aktivizoni këtë veçori, në mënyrë që të mbroni informacionin tuaj personal? Kjo është diçka që mund të vendoset kur regjistroni domenin tuaj. Nëse vini re një shtesë për “Domain Whois Privacy”, shkoni përpara dhe shtojeni në karrocën tuaj. Kjo zakonisht kushton rreth 10 dollarë në vit për çdo fushë, kështu që nuk duhet të jetë një ngarkesë financiare nëse keni vetëm disa domene.

Në varësi të regjistruesit tuaj, mund të zbuloni se blerja juaj tashmë përfshin intimitetin e domain.

Nëse keni regjistruar tashmë domenin tuaj, mund të shtoni akoma këtë cilësim të intimitetit. Ja si:

1. Kontrolloni që informacioni juaj të jetë privat

Së pari, filloni duke kontrolluar nëse informacioni juaj është privat duke vizituar namecheap.com/domains/whois dhe shtypni në emrin e domain.

Duket se ka shumë informacione në fillim, por lëviz pak nga faqja dhe do të vini re linja si “emri i regjistruesit”, “rruga e regjistruesit” dhe “telefoni i regjistruesit”. Nëse ndonjë nga ato duket si informacioni juaj, atëherë nuk e keni aktivizuar privatësinë e domain.

Nëse keni intimitet të domain, në vend të kësaj do të shihni informacione për përfaqësuesin. Për shembull, “emri i regjistruesit” do të duket si “DOMAIN SH PRRBIMI PRIVACI FBO REGJISTRI”.

2. Aktivizoni privatësinë

Procesi për të mundësuar privatësinë e Whois do të ndryshojë në varësi të kompanisë ku keni regjistruar emrin e domain. Për shembull, nëse jeni duke përdorur Bluehost, thjesht vizitoni “Domain Privacy” në pultin tuaj, kontrolloni sferat që dëshironi të shtoni intimitetin dhe drejtohuni në arkë.

Për shumicën e regjistruesve të domain, ju duhet të jeni në gjendje të aktivizoni intimitetin diku në zonën “Domain tuaj” të llogarisë suaj. Përndryshe, kontaktoni shërbimin e klientit për të blerë privatësinë e Whois.

A keni nevojë për privatësi të domenit?

Privatësia e domenit nuk është e nevojshme për të gjithë. Disa biznese, për shembull, mund të duan të mbajnë informacionin e tyre të kontaktit publik për të shtuar besueshmërinë në fushën e tyre dhe të inkurajojnë njerëzit të kontaktojnë me ta kur është e nevojshme.

Në këtë rast, zakonisht përdoret një email biznesi, numri i telefonit dhe adresa, kështu që nuk ka asnjë rrezik të dilni nga informacioni personal.

Nëse jeni një individ që drejton një blog hobi ose po fillon një karrierë të pavarur, mund të ketë informacione personale këtu që nuk dëshironi të ndahen me botën. Në atë rast, ka kuptim të përsosur për të mbrojtur informacionin tuaj.

A ia vlen?

Disa njerëz argumentojnë se intimiteti i domain nuk ia vlen sepse nëse dikush dëshironte të gjente informacionin tuaj, ai do të ishte në gjendje ta gjente diku tjetër. Të tjerët mendojnë se mund të pushojnë me paqe mendore pasi më pak spamerë kontaktojnë me ta dhe informacionet e tyre janë më pak të arritshme. Sinqerisht, varet gjithçka nga ju dhe ajo për të cilën ndjeheni rehat, por nuk do të vlejë vetëm 10 dollarë në vit për të pushuar në rehati?

Alternativa

Nëse dëshironi disa nga informacionet tuaja private dhe pjesë të tjera të disponueshme, ekzistojnë alternativa. Për shembull, ju mund të rendisni një P.O. në vend të adresës tuaj të shtëpisë, mund të vendosni një adresë unike të postës elektronike të përdorur vetëm për regjistrimin e domenit tuaj, dhe / ose mund të merrni një numër falas të zërit Google (nëse jetoni në SH.B.A.) për të mbrojtur numrin tuaj të telefonit personal.

Vetëm e dini se dhënia e informacionit me dashje mund të rezultojë në fushën tuaj të pezullohet sipas udhëzimeve të ICANN.

A ka ndryshime që vijnë në cilësimet e privatësisë së domenit?

Ndërsa këto opsione të privatësisë janë aktualisht në vend, flitet për ndryshime të ardhshme në rregullat e domain.

Sipas Fondacioni Elektronik Kufitar, një propozim është duke u shqyrtuar aktualisht nga ICANN (autoriteti global i domenit) që do të kufizojë privatësinë e domain nga faqet që përdoren për qëllime tregtare. “Qëllimet tregtare” mund të nënkuptojnë çdo gjë që gjeneron të ardhura, siç është vendosja e reklamave në faqen tuaj.

Kjo përbën një rrezik për pavarësit e pavarur, blogerët e vetëm dhe individë të tjerë që duan të mbajnë informacionin e tyre privat, por ende fitojnë para me faqen e tyre.

Në këtë kohë, nuk është e qartë nëse ky propozim do të kalojë votimin e bordit, por ndërkohë, ju ende mund të mbroni informacionin tuaj përmes një shërbimi të regjistrimit të përfaqësuesit.

Për një tarifë kaq të vogël, dhe për të qenë shumë e lehtë për tu mundësuar, nuk duhet të jetë një arsye për të mos mbrojtur privatësinë tuaj si një individ. A planifikoni t’i mbani informacionet tuaja private, apo preferoni që ato të jenë të disponueshme për këdo? Na tregoni në seksionin e komenteve.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map