A jeni një Blogger? Atëherë do të përfitoni nga njohja e kodit HTML

Të hutuar rreth Kodi HTML? Nuk je i vetmi.


Do ta pranoj. Kur fillova të shkruaja për në ueb, unë e dija zyshk Kodi HTML. Dhe do ta pranoj përsëri. Unë ende nuk di shumë.

Sidoqoftë, kam zbuluar se një pjesë e vogël e njohurive HTML mund t’i bëjë gjërat më të lehta kur të shkruani për në internet.

mësoni gjuhën e shënjave hiper-tekst

Sigurisht, unë nuk e di se si të krijoj një faqe në internet, por unë e di se si të bëj komponentë të vegjël, dhe kur unë jam ballafaquar me një sistem redaktimi që kërkon kodin HTML – të cilin me siguri do ta ekzekutoni, si dhe – e di të mjaftueshme për ta formatizuar saktë tekstin tim.

Dëshironi të eliminoni atë konfuzion dhe të mësoni pak rreth kodimit HTML? Le të fillojmë.

Farë është kodi HTML?

Ju e keni parë rreth e rrotull, por me siguri nuk e dini se çfarë do të thotë gjithçka e gibberish HTML.

Ai qëndron për Gjuha e shenjave të hipertekstit. HTML është një sistem i standardizuar i përdorur për formatimin e dokumenteve. Kodet e përdorura – të quajtur “etiketat e shënjimit” mund të formatojnë fontin, madhësinë e tekstit, ngjyrën, lidhjet, paragrafët dhe më shumë.

Shfletuesit e uebit lexojnë HTML dhe përdorin etiketat për të përcaktuar se si të shfaqin përmbajtjen. Një shembull i një etikete është ai që krijon një tekst të guximshëm, i cili duket si ky:

Ky është teksti i guximshëm.

Në faqe, duket si kjo:

Ky është teksti i guximshëm.

Ka shumë versione të HTML gjatë viteve, por që nga tetori 2014, HTML5 është gjuha e standardizuar e shënjimit të uebit.

Pse është mirë që Bloggerët të Dinë

Ndërsa mund të jeni në gjendje të merrni pa e ditur ndonjë HTML si bloger dhe në vend të kësaj të bëni një mashtrim – siç është përdorimi i një programi që konverton formatimin tuaj në gjuhën HTML – njohja e disa etiketave themelore mund të ndihmojë vërtet kur ju blog.

Këtu janë disa situata në të cilat unë personalisht e kam parë të dobishme:

 • Kur blogeni për mysafirë, disa site dëshirojnë që bio-ja e autorit tuaj të shkruhet në formatimin HTML. Me pak njohuri, do të keni mundësi të shtoni lidhje dhe italikë aty ku është e nevojshme.
 •  Kur diçka nuk është në rregull, mund të hidhni një vështrim në HTML në faqe dhe të shihni se çfarë po e shkakton problemin.
 •  Në rrjetëzimin në internet, mund të përdorni etiketat HTML për të formatuar komentet e postimeve në blog dhe komentet e forumit.
 •  Nëse mësoni mjaftueshëm rreth HTML, mund të filloni të mësoni pak rreth CSS dhe të bëni marrje mendimesh të vogla në faqen tuaj të internetit pa punësuar një projektues.

Kodet e zakonshme që përdorin blogerët

Para se të hidhemi shumë thellë, dijeni që etiketat HTML janë fjalë kyçe të mbyllura në kllapa këndesh. Këto etiketa vijnë në çifte, dhe teksti midis etiketës fillestare dhe etiketës përfundimtare është ajo që do të preket. Etiketa e fundit shkruhet njësoj me etiketën e fillimit, por përdor një slash përpara emrit të etiketës.

Tinguj konfuz? Shtë më e lehtë nëse jap disa shembuj. Le të hedhim një vështrim në disa nga etiketat e zakonshme HTML që duhet të njihni si bloger.

Etiketa skeletore

Së pari vijnë etiketat skeletore. Këto janë ato që nuk do t’i përdorni domosdoshmërisht, por ndihmon për t’i njohur ato. Këto etiketa vendosin themelin për dokumentin, pra termi “etiketa skeletore”. Ata do të lexohen nga faqja në internet, por nuk do të përkthehen në elemente vizuale.

Edhe kështu, është mirë të dihet. Për shembull, keni punuar ndonjëherë me një program që ju kërkon të ngjitni një kod në seksionin “kokë” të faqes suaj të internetit? Do të keni mundësi ta gjeni atë me pak njohuri HTML. Pra, këtu janë disa etiketa skeletore që duhet të dini:

 • : Kjo pjesë përshkruan dokumentin HTML.
 •   : Ky seksion ofron informacione rreth dokumentit.
 •   : Kjo siguron titullin e dokumentit.
 •   : Kjo përshkruan elementet vizuale të faqes. Sectionshtë në pjesën e trupit të faqes që blogerët shpesh do të bëjnë ndryshime HTML kur të jetë e nevojshme. Pjesa tjetër e etiketave të përmendura gjenden brenda trupit të dokumentit.
 •  

  : Kjo etiketë përshkruan një paragraf.

Mos harroni se teksti i faqes tuaj është i bashkangjitur në etiketat fillestare dhe në fund. Këtu është një shembull:

Ky është teksti paragraf.

Etiketa Kreu

Etiketat drejtuese përdoren për të treguar hierarkinë e dokumenteve. Ka të ngjarë të përdorni tituj në formatimin e blogut tuaj, por ndryshimi midis titujve 1-6 nënkupton më shumë sesa madhësia e tekstit dhe pesha e fontit. Ata gjithashtu transmetojnë një ndjenjë të hierarkisë në shfletuesit e internetit dhe botët e motorit të kërkimit.

Kreu 1 duhet të përdoret për titullin kryesor të dokumentit, siç është titulli i postimit tuaj në blog. Kreu 2 duhet të jetë informacion sekondar, siç janë nëndegët tuaja kryesore. Përdorni Kreun 3 për nën-nënshartesat, dhe kështu me radhë përmes Titullit 6. Këto etiketa duken si kjo:

Këtu është një shembull se si përkthen:

Ky është Kreu 5

Ky është Kreu 5

Etiketat e tekstit brenda

Etiketat e tekstit brenda janë ato që do të përdorni për të formatuar tekstin brenda etiketave të nivelit bllok

dhe

. Këtu janë shembuj të asaj që do të përdorni zakonisht.
 • : Ky përcakton tekstin e theksuar, i cili shumica e shfletuesve i përsëritet.
 •   : Ky përcakton tekstin e theksuar fuqishëm, i cili shumica e shfletuesve është i guximshëm.
 •   : Kjo formon një citat.
 •   : Kjo tregon tekstin e fshirë, i cili shpesh përkthehet si një grevë, si ky.

Etiketat e listave

Siç e keni vënë re, unë kam përdorur disa lista plumbash përgjatë këtij postimi në blog. Por si e bëra? Këtu janë etiketat që duhet të dini:

 • : Kjo përcakton një element liste.
 •  
   : Kjo etiketë shkon rreth një liste të pakontrolluar, e cila do të shfaqet si pika plumbash.
  •  
    : Kjo etiketë shkon rreth një liste të porositur, e cila do të shfaqet si numra.

  Këtu është një shembull se si do të duket kodi HTML për një listë të urdhëruar:

  1. Lista e artikullit 1
  2. Lista e artikullit 2
  3. Lista e artikullit 3

  Ja se si shfaqet në faqe:

  1. Lista e artikullit 1
  2.  Lista e artikullit 2
  3.  Lista e artikullit 3

  Etiketat e figurave dhe lidhjeve

  Para se të marrim pjesë, le të hedhim një vështrim të shpejtë se si të futim imazhe dhe lidhje. Shtë ndoshta më e lehtë të shikosh thjesht kodin dhe më pas të plotësosh informacionin tënd kur përdorni etiketat:

  lidhje

  Teksti juaj ANCHOR

  Mos i hiqni kuotat rreth URL-së tuaj. Thjesht futni URL-në tuaj midis thonjëzave. Teksti juaj i spirancës është teksti që shfaqet në faqe.

  Le të shohim një shembull. Nëse dëshiroja të lidhem me një artikull të mëparshëm të Mbretërisë Hosting, kodi do të duket kështu:

  Nëse duhet të regjistroni një domen përmes host-it tuaj në internet?

  Lidhja do të shfaqej si kjo në faqe:

  Nëse duhet të regjistroni një domen përmes host-it tuaj në internet?

  imazh

  Kodi për një imazh duket si ky:

  Vini re se kjo është një etiketë jo-enë, kështu që nuk ka etiketën e fundit, por ju duhet atributi src. Ju mund të shtoni shtesë në këtë etiketë, të tilla si teksti alternative ose një përkufizim i madhësisë. Kjo do të duket kështu:

  ”YOUR

  Përsëri, sigurohuni që nuk po i hiqni kuotat.

  Shënim: Ju mund të shihni kode të ndryshme që mund të përdoren për të njëjtën gjë. Për shembull, unë kam parë , , dhe etiketat e përdorura për tekst të guximshëm, megjithëse mund të shfaqen ndryshe në shfletues të ndryshëm.

  HTML nuk ka pse të jetë aq konfuz sa duket. Për të praktikuar HTML dhe për të marrë një ndjenjë më të mirë për të, përdorni faqet interaktive si Akademia e Kodit, dhe na tregoni se si shkon në pjesën e komenteve.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map